Sok z żurawiny – pij na zdrowie




Soki naturalne to ciągle niewystarczająco doceniane źródło zdrowia. Tymczasem dobrze dobrane wykazują właściwości profilaktyczne i lecznicze. Pomagają lepiej funkcjonować poszczególnym narządom i całym układom. I gdy bliżej się im przyjrzeć, mają bardziej wszechstronne zastosowanie niż pozornie się wydaje. Przykładem potwierdzającym tę regułę może być sok z żurawiny.

Słodka jak żurawina

Żurawina (Vaccinium macrocarpon) to czerwone drobne owoce, przypominające borówki czy jagody. Doceniane są na całym świecie ze względu na swoje walory smakowe. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są słodkie i mają piękny kolor. Stanowią świetną propozycję jako przekąska i dodatek do dań. Niestety w Polsce nadal żurawina nie jest tak popularna jak na to zasługuje.

Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej. I choć od kilkudziesięciu lat króluje na polskich stołach, to sięgamy po nią stosunkowo rzadko. Warto wiedzieć, że oprócz słodkiego smaku i ładnego wyglądu, żurawina ma również długą listę walorów zdrowotnych.

sok z żurawiny

Prawdziwie zaskakujący skład

Żurawina to niepozorne owoce o niesamowitych właściwościach. Przede wszystkim dostarcza mnóstwa błonnika, witamin z grupy B, C, E i karotenu, a także minerałów – sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, żelaza oraz flawonoidów, a konkretnie poliantocyjanidów.

Właściwości żurawiny

Żurawina wykazuje niesamowite właściwości:

  • antybakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwutleniające (dużo silniejsze niż czarne jagody, jeżyny czy maliny)
  • odchudzające

W jakiej formie otrzymamy żurawinę? Suszone owoce i sok z żurawiny

Oprócz suszonej żurawiny, na rynku dostępna jest herbata z żurawiny, wyciąg z żurawiny, sos do polania mięsa. Możemy sięgnąć również po sok z żurawiny, który systematycznie pity przynosi nieskończenie wiele korzyści:

  • zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pomaga zwalczać infekcję dróg moczowych czy zapalenie pęcherza,
  • chroni zęby przed atakiem próchnicy, za sprawą właściwości bakteriobójczych,
  • zmniejsza ryzyko występowania chorób wieńcowych
  • zapobiega powstawaniu groźnych zakrzepów krwi (przy żylakach),
  • zapobiega rozwijaniu się chorób serca, układu krążenia, miażdżycy,
  • zapobiega przed wrzodami żołądka,
  • chroni dziąsła i wzmacnia je,
  • wykazuje właściwości odmładzające.

Uwaga, żeby korzystać z tych wszystkich właściwości – musimy mieć do czynienia z żurawiną a nie aromatem żurawinowym. Sok z żurawiny powinien być wytworzony z owoców żurawiny, tylko wtedy można liczyć na jego prozdrowotne właściwości.

Sok z żurawiny i jego właściwości

Sok z żurawiny jest bardzo ciepło odbierany. Pozwala na korzystanie z wszystkich cennych właściwości żurawiny. Dostarcza mnóstwo witaminy C, przeciwutleniaczy i kwasów salicylowych. W 100 gramach zawiera tylko 28 kalorii, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o kalorie.

Jeden litr soku pozyskuje się z około 1,5 kilograma świeżych owoców. Naturalny sok ma lekko kwaskowaty posmak (niektórzy producenci niestety z tego powodu decydują się na dodanie cukru). Dla celów zdrowotnych zaleca się rozcieńczenie pół szklanki soku w pół litrze wody.

Soku z żurawiny nie należy stosować w przypadku problemów z krzepliwością krwi i skłonnością do kamieni nerkowych.

Kategorie: Domowa apteczka

Tagi: ,,,