Sok z kapusty – tani sposób na zdrowie




Sok z kapusty to tani i skuteczny sposób na wiele popularnych chorób. Świetnie sprawdza się również jako metoda profilaktyczna wspomagająca odporność.

Jak stosować sok z kapusty? W jakich dolegliwościach może nam pomóc?

Lecznicze właściwości kapusty

Kapusta to popularne w naszej szerokości geograficznej warzywo. Spożywane zarówno na surowo, jak również gotowane i kiszone. Niezastąpiona baza wielu popularnych dań, na przykład bigosu.

Od setek lat pozyskuje się z kapusty sok, pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą z czasów sprzed 4000 lat. To właśnie wtedy wykorzystywano już kapustę do celów leczniczych. Dobrze znane było to warzywo już w starożytnym Rzymie. Niektóre źródła wskazują, że to właśnie kapusta pozwoliła starożytnym przetrwać kilka wieków bez lekarzy. Warzywo to od dawien dawna było stosowane przez żeglarzy, w celu ochrony przed szkorbutem.

sok z kapusty

Przed wiekami kapusta była stosowana intuicyjnie, jej dobra sława wynikała z wierzeń i obserwacji. Dzisiaj mamy twarde dowody na to, że kapusta pozwala:

  • wzmocnić odporność,
  • chroni przed infekcjami,
  • zapobiega anemii,
  • działa antyseptycznie na drogi oddechowe,
  • łagodzi objawy przeziębienia, kaszel, katar,
  • stymuluje organizm do wzmożonej ochrony przed infekcjami,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • przynosi ulgę w chorobach wrzodowych, w przypadku zgagi,
  • zapobiega zaparciom,
  • działa leczniczo na wątrobę.

Najcenniejsze składniki odżywcze

Kapusta jest cennym źródłem składników odżywczych. Warzywo to dostarcza:

  • wielu witamin,
  • minerałów: siarkę, krzemionkę, magnez, miedź, wapń, jod.

Dlaczego sok z kapusty?

Sok z kapusty jest łatwiejszy w trawieniu dla układu trawiennego niż surowa kapusta. Bardzo cenny jest zarówno sok z kapusty wyciśnięty ze świeżych liści, jak również sok z kapusty kiszonej, bogaty w enzymy i fermenty, które ułatwiają trawienie.

Na marginesie warto dodać, że sama kapusta kiszona nie jest ciężkostrawna. To dodanie do niej mięsa, wędlin i kiełbas taką ją czynią.

Jak działa sok otrzymany z kapusty?

  • antyseptycznie,
  • kojąco,
  • leczniczo,
  • stosowany zewnętrznie w formie rozciętych rozbitych liści leczy rany, oparzenia, odmrożenia, opryszczkę, półpasiec,
  • działa przeciwzapalnie,
  • świeży sok z kapusty pomaga usunąć łupież

Konkretne zastosowania na wybrane choroby

Sok pozyskiwany z kapusty może być wykorzystywany do leczenia wielu popularnych chorób. Na przykład gdy mamy anginę, wystarczy płukać gardło świeżym sokiem wymieszanym z miodem. W ten sposób uzyskamy efekt oczyszczający i łagodzący. Przy biegunce warto spożywać długo gotowaną kapustę, ponadto poleca się pić wywar powstający po ugotowaniu kapusty. Przy chorobach skóry zaleca się przemywać zmienione chorobowo miejsca świeżym sokiem. Zwolennicy twierdzą, że sok ze świeżej kapusty sprawdzi się przy leczeniu depresji, wystarczy wypijać dwie szklanki soku dziennie. W przypadku grypy zaleca się pić trzy szklanki soku dziennie.

Jak przygotować sok z kapusty?

Wybieramy twardą białą kapustę. Odkrajamy z niej kawałek, usuwamy głąb. Kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy mniejsze kawałki do blendera i dodajemy szklankę wody mineralnej w temperaturze pokojowej.

Miksujemy całość w ten sposób, by w roztworze pływały kawałki kapusty. Otrzymamy kapuścianą papkę, którą od razu odcedzamy przez gazę. Pijemy od razu. Dla poprawy smaku można dodać sok z marchwi lub jabłka.  Smacznego!

Kategorie: Przepisy na zdrowie

Tagi: ,