Nietolerancja glutenu objawy




Gluten to dzisiaj modne słowo. Nie należy jednak podchodzić do niego poprzez uwzględnianie aktualnych trendów, raczej w kontekście wzrostu częstotliwości różnych chorób glutenozależnych. Jest ich całkiem sporo. Nietolerancja glutenu objawy może mieć różne. Oto najważniejsze sygnały, które powinny wzbudzić naszą czujność.

Chorujemy przez gluten?

Gluten to nic innego jak mieszanina białek występująca w niektórych gatunkach zbóż – pszenicy, życie, jęczmieniu. Tak szeroko dostępna, że trudno obecnie znaleźć produkty wolne od glutenu. Okazuje się, że niewielkie ilości tych białek, często niezamierzone, znajdziemy w wędlinie, jogurtach, a nawet galaretkach. Wiele produktów spożywczych, które teoretycznie powinny być wolne od glutenu, są nim „skażone”.

Obecnie lekarze potwierdzają, że ponad 55 chorób ma związek ze spożywaniem glutenu. Są też inne przerażające statystyki – tylko 1% osób wie o tym, że nie toleruje glutenu, aż 99% żyje w nieświadomości – albo z niestwierdzoną celiakią (trwałą nietolerancją glutenu) albo inną chorobą, której przyczyna tkwi w złym odbiorze białek występujących w wielu zbożach.

nietolerancja glutenu objawy

Nietolerancja glutenu objawy

Nietolerancja glutenu objawy może dawać bardzo różne. Spektrum możliwości jest bardzo szerokie i dotyczy niemal każdego układu i narządu. Do najczęstszych objawów nietolerancji zalicza się:

  • problemy trawienne zazwyczaj o charakterze przewlekłym, nawracającym: gazy, wzdęcia, biegunki na przemian z zaparciami,
  • rogowacenie mieszkowe (tak zwana „skóra kurczaka” zwłaszcza na dłoniach) wynikająca z niedoborów kwasów tłuszczowych i witamin, co ma bezpośredni wpływ na wygląd,
  • zmęczenie lub rozdrażnienie, zwłaszcza po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten,
  • nierównowaga hormonalna lub niewyjaśnione problemy z płodnością,
  • migrenowe bóle głowy,
  • przewlekłe zmęczenie, z przyczynami trudnymi do ustalenia,
  • choroby autoimmunoligiczne – zapalenie tarczycy, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty, łuszczyca,
  • zawroty głowy,
  • stany zapalne, obrzęki stawów,
  • zmiany nastrojów, lęki, depresja.

Nietolerancja glutenu – leczenie

Jedyny skuteczny sposób na nietolerancję glutenu jest całkowite wyeliminowanie tego składnika z menu. Nie chodzi o to, by robić w tym temacie kroki pozorne, konieczne jest zdecydowane i jednoznaczne działanie. Przykładowo dla osób z celiakią wystarczy odrobina obcych białek, by pogorszyć samopoczucie. Naukowcy ponadto obliczyli, że wystarczy raz w tygodniu „zjeść trochę glutenu”, by ryzyko chorób wynikających z nieprzestrzegania diety wzrosło aż o 600%.

Kategorie: Sprawdź objawy

Tagi: ,,