Substancje zawarte w kasztanowcu mają działanie przeciwzapalne, ściągające, usprawniają przepływ krwi i przeciwbakteryjne. Wykorzystuje się je do leczenia uszkodzeń skóry, takich jak: siniaki, odmrożenia czy drobne oparzenia. Preparaty na bazie kasztanowca zaleca się także przy łagodzeniu objawów zapalenia ścięgien.
Spis treści
- 1 Jak pić kwiat kasztanowca?
- 2 Jak suszyć kwiaty z kasztanowca?
- 3 Co zawiera kasztanowiec?
- 4 Co można zrobić z kwiatu kasztanowca?
- 5 Na co są dobre kasztany?
- 6 Na co stosować maść z kasztanowca?
- 7 Kiedy zbierać kwiaty kasztanowca?
- 8 Czy można pić nalewkę z kasztanów?
- 9 Jak się robi maść z kwiatów kasztanowca?
- 10 Co zrobić z liśćmi kasztanowca?
- 11 Jak zrobić napar z kasztanowca?
- 12 Jak zrobić olejek z kwiatów kasztanowca?
- 13 Jak zrobić syrop z kwiatów kasztanowca?
Jak pić kwiat kasztanowca?
Kwiaty kasztanowca przepisy lecznicze Łyżkę suszu parzy się pod przykryciem w szklance wrzątku 20 minut. Pije 2 razy dziennie między posiłkami. Można parzyć w termosie i dosładzać miodem dla smaku.
Jak suszyć kwiaty z kasztanowca?
Po przyjściu do domu rozkładamy kwiaty w całości na szarym papierze lub obrywamy pojedyncze kwiatki i tylko je suszymy. Miejsce suszenia ma być przewiewne i zacienione. Po wysuszeniu chowamy kwiaty do słoika i trzymamy w ciemnym miejscu, np. w szafce.
Co zawiera kasztanowiec?
W kwiatach kasztanowca (ale tylko białych), w korze, niedojrzałych owocach, nasionach, a także w liściach są saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Ponadto zawierają flawonoidy, kumaryny, garbniki, fenolokwasy. W nasionach są dodatkowo cukry, skrobia, karotenoidy, sterole i związki mineralne.
Co można zrobić z kwiatu kasztanowca?
Nalewka z kwiatów i owoców kasztana ma właściwości przeciwzapalne i ściągające, działa korzystnie na naczynia krwionośne. Można stosować ją do picia lub nacierania nóg. Składniki kasztanowca są stosowane w leczeniu żylaków, choroby zakrzepowej żył oraz obrzęków.
Na co są dobre kasztany?
Kasztany zawierają cenne dla zdrowia kumaryny, flawonoidy, saponiny, fenolokwasy i garbniki. Dzięki temu wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają tworzeniu się tzw. pajączków. Poprawiają krążenie krwi, zmniejszając skłonność do żylaków.
Na co stosować maść z kasztanowca?
Kiedy zbierać kwiaty kasztanowca?
Kwiaty zbiera się w maju i czerwcu, w czasie słonecznej pogody i suszy w przewiewnym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej. Białe kwiaty kasztanowca posiadają wiele związków aktywnych, m.in. flawonoidy, kumaryny, garbniki, saponiny (szczególnie escyna), cukry, kwasy polifenolowe i karotenoidy.
Czy można pić nalewkę z kasztanów?
Nalewkę z kasztanów należy trzymać w ciemnym miejscu. Powinno się ją pić po 10-20 kropli dziennie – dla wzmocnienia naczyń krwionośnych, co zapobiega ich pękaniu (dolegliwość, na którą cierpią osoby z cerą naczynkową). Nalewkę z kasztanów można też stosować do nacierania ciała.
Jak się robi maść z kwiatów kasztanowca?
Co zrobić z liśćmi kasztanowca?
Po zgrabieniu, liście z poczwarkami szrotówka kasztanowcowiaczka zostaną zutylizowane. Jest to najlepsza oraz najtańsza metoda walki ze szkodnikiem. W ramach potrzeb przeprowadzone będzie także kolejne grabienie. Walką ze szrotówkiem zajmie się przedsiębiorstwo Rafał Topolski „Topol”.
Jak zrobić napar z kasztanowca?
Garść kwiatów zalać szklanką przegotowanej wody. Pozostawić pod przykryciem na kwadrans, następnie przecedzić. Herbatkę z kwiatów kasztanowca można oczywiście pić, ale przecedzony napar dodany do kąpieli będzie miał dodatkowo działanie relaksujące.
Jak zrobić olejek z kwiatów kasztanowca?
Do garnka wlewamy olej, wodę oraz alkohol i lekko podgrzewamy do temp. 40 stopni C. Jeśli nie macie jak zmierzyć temperatury, można zrobić to 'na oko’, w wyższej temperaturze też wyjdzie 🙂 Następnie dodajemy rozdrobnione kwiatostany kasztanowca (najlepiej oberwać same kwiatki, bez łodygi) i całość dokładnie mieszamy.
Jak zrobić syrop z kwiatów kasztanowca?
Najpierw oskub kwiaty kasztanowca, drobno potnij, wsyp do słoja litrowego, lekko ugnieć, dolej wina tyle, by uzyskać proporcję 1:3, gdzie 3 oznacza alkohol. Dodaj 1-2 łyżki miodu gryczanego, wstrząśnij. Pozostaw ochronione przed światłem (nakryj ściereczką) w miejscu ciepłym.