Rokitnik to jedna z najbardziej uniwersalnych roślin na świecie. Jest bogaty w witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Można go stosować zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dziś przyjrzymy się bliżej jego właściwościom i sposobom jego stosowania.

Zawartość witaminy C, a także tokoferoli i nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawiają, że rokitnik można stosować zapobiegawczo i pomocniczo w chorobach krążenia, sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz problemach z sercem. Rokitnik jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witamin.

Czy rokitnik jest trujący?

– Zadaje to pytanie wielu osób, ale rokitnik nie jest trujący! Raczej ma on działanie lecznicze i przetwórcze. Owoce rokitnika są kwaśne i mają ananasowy aromat. Nie nadają się do spożycia na świeżo, natomiast z owoców można robić dżemy, soki oraz galaretki o dużych wartościach leczniczych.

Czy można jeść surowe owoce rokitnika?

Rokitnik ze względu na swoje właściwości może być nazwany eliksirem młodości. Jest niewyczerpalnym źródłem witamin oraz minerałów. Owoce można spożywać na surowo, jednak przez ich kwaskowatość są zwykle wykorzystywane w innej formie jak np. suszone owoce, smaczne soki, dżemy, syropy, herbaty oraz oleje.

Gdzie sadzić rokitnik?

Zdecydowanie najlepiej jest posadzić go na glebach kwaśnych, ponieważ wówczas będzie on rozwijał się w optymalny sposób. Gleba musi być przepuszczalna – jeśli jest zbyt gliniasta, warto dodać do niej trochę piasku. Rokitnik lubi stanowiska słoneczne, ale może też rosnąć w lekkim cieniu. Dobrze toleruje mrozy oraz zanieczyszczenia powietrza, dlatego sprawdzi się idealnie jako ozdobny krzew w mieście.

Czy rokitnik obniża ciśnienie?

Rokitnik jest bogaty w flawonoidy, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Czy rokitnik zapobiega tworzeniu się skrzeplin? Rokitnik zawiera flawonoidy, które zapobiegają tworzeniu się skrzeplin.

Co leczy Sok z rokitnika?

Sok z rokitnika można stosować w leczeniu przeziębienia, grypy i infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Składnik ten ponadto wzmacnia organizm i wspomaga jego walkę ze szkodliwymi drobnoustrojami.

Co lepsze olej czy sok z rokitnika?

Zdania są podzielone. Jak wiemy, olej zawiera cały zestaw cennych witamin i substancji odżywczych. Sok natomiast jest łatwiej tolerowany przez organizm, gdyż zachowuje więcej związków witaminowych.

Ile rokitnik dziennie?

Zalecana dawka to 20 ml, 1-2 razy na dobę. Możesz rozcieńczyć go wodą lub sokiem owocowym w stosunku 1:3 (1 część soku z rokitniku i 3 części wody lub soku).