Lucuma – alternatywa dla cukru i słodzików

Cukier to biała śmierć. Niestety słodziki nie cieszą się dużo lepszymi opiniami. Są też inne substancje, dzięki którym można uzyskać słodki smak. Wśród nich króluje ksylitol, stewia, jak również tradycyjny miód, czy dodawanie słodkiego smaku za pośrednictwem daktyli lub bananów.

Ostatnie miesiące przynoszą kolejną opcję. Jest nią egzotyczna lucuma. Co kryje się pod tą nazwą? I czy warto wypróbować tę opcję?

Lucuma, czyli co?

Lucuma to proszek uzyskiwany z owoców Pouteria lucuma. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, można ją znaleźć w okolicy Andów. Nazywana jest złotem Inków, a także Peruwiańskim słodzikiem.

Owoce Lucumy poznane zostały w  Europie dopiero w XVI wieku, ale spożywane były przez ludzi dużo szybciej. W Polsce znane są od stosunkowo niedawna.

Lucuma dostarcza cennych węglowodanów złożonych. Jej główny atut to świetny smak (porównywany do kandyzowanych batatów) i niski indeks glikemiczny (2 gramy, dla porównania cukier ma 11 gramów), dlatego stanowi niemal idealną alternatywę dla cukru i jest wskazana dla diabetyków oraz osób dbających o szczupłą sylwetkę. 

Na uwagę zasługuje sposób pozyskiwania białego proszku. Powstaje on podczas suszenia w niskich temperaturach. Jest wolny od zbędnych dodatków, nie jest poddawany żadnym procesom chemicznym.

Ostatnie posty

Lucuma dodatkowe właściwości

Niektóre badania dowiodły, że lucuma to coś więcej niż słodki owoc. Składnik ten wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe (badania z 2010 roku), ma korzystnie wpływać na układ immunologiczny, wzmacniać jego funkcjonowanie i usprawniać proces radzenia sobie z zewnętrznym zagrożeniem.

Poza tym lucuma ma wspomagać w odchudzaniu. Podobno świetnie wpływa na pracę jelit, ułatwia detoksykację.

Ma korzystny wpływ na kości, skórę, włosy i paznokcie, a nawet stymuluje gojenie się ran. Poza tym dostarcza długiej listy cennych substancji: witamin z grupy B, składników mineralnych w tym wapnia i żelaza, przeciwutleniaczy, beta karotenu i błonnika.

Jak stosować sproszkowane owoce lucumy?

Sproszkowane owoce lucumy świetnie sprawdzają się podczas przygotowywaniu deserów, nadają się do pieczenia ciast, można je wykorzystać do słodzenia herbaty.