Jarzębina właściwości lecznicze




Natura lubi zaskakiwać na wiele możliwych sposobów. I o każdej porze roku. Gdy mówimy o darach jesieni, chodzi nie tylko o piękne kolory i faktury, ale również właściwości zdrowotne owoców. Niewiele osób wie, że poczciwa jarzębina może znaleźć zastosowanie lecznicze. Jakie?

Nie tylko korale i bukiety

Z jarzębiny wraz z dziećmi przygotowujemy najczęściej jesienne korale lub bukiety. Mało kto wie, że to ozdobne czerwone kuleczki mogą posłużyć do innych celów, że są jadalne i sprawdzają się w domowej apteczce.

Dlaczego?

Przede wszystkim z powodu świetnego składu i szerokiej dostępności. W medycynie ludowej z jarzębiny przygotowuje się wywar, który może pomóc na wiele dolegliwości.

Co kryje jarzębina?

Jarzębina (jarząb pospolity) jest dobrym źródłem witaminy C, antocyjanów, flawonoidów, garbników i kwasów organicznych. Dodatkowo jarzębina dostarcza beta karotenu, który później zamieniany jest w witaminę A. To nie wszystko. Jarzębina to również witaminy z grupy B, PP, K, potas, sód, magnez i miedź.

Jarzębina: właściwości zdrowotne

Jarzębina jest szeroko stosowana od tysięcy lat. Powszechnie kojarzona jest z naturalnym rozwiązaniem na przeziębienie, jednak zastosowanie jarzębiny jest dużo szersze.

jarzębina właściwości zdrowotne

Można ją wykorzystywać do leczenia:

  • chorób płuc,
  • nerek
  • wątroby,
  • kamicy nerkowej i żółciowej,
  • zaburzeń krążenia i trawienia,
  • zaparć i wzdęć
  • nadciśnienia.

Gdzie zbierać jarzębinę?

Jarzębinę do celów leczniczych należy zbierać poza miastem, w miejscu oddalonym od ulicy i ruchliwych szos. To ważne, by w owocach było jak najmniej szkodliwych substancji.

Należy zwracać uwagę na jakość zbieranych owoców. Powinny one być ładnego czerwonego koloru, mieć gładką równą skórkę. Unikamy mokrych i już dawno dojrzałych, starzejących się owoców.

Ścinami całe baldachy i suszymy. Owoce oddzielamy po osuszeniu. Jeśli planujemy z jarzębiny zrobić przetwory, najlepiej zebrać owoce po przymrozkach. Po ich zebraniu wskazane jest włożenie ich do zamrażalki na 1-2 dni. Dzięki temu będą miały łagodniejszy smak.

W jakiej formie wykorzystuje się jarzębinę do celów zdrowotnych?

Nie należy jeść surowej jarzębiny. Z jednej strony jest niesmaczna, z drugiej zawiera składniki działające toksycznie, które mogą powodować ból brzucha, wymioty i biegunki.

Jarzębinę można spożywać dopiero po obróbce w formie herbatki, naparów, dżemów, likierów.

Jak przygotować najprostszy napar z jarzębiny? Wystarczy zalać szklanką wody łyżkę rozdrobnionych owoców, Zostawić pod przykryciem na kilka godzin, następnie zagotować wodę i przecedzić. Gotowe.

Kategorie: Domowe sposoby na ...

Tagi: ,,,