Natka pietruszki to nie tylko zioło, które urozmaica – zarówno wyglądem, jak i smakiem – wiele dań. To także roślina o wysokiej zawartości witaminy C oraz źródło folianów i betakarotenu. Nać pietruszki odświeża oddech, pomaga zapobiegać niedokrwistości i pozytywnie wpływa na stan naskórka oraz narząd wzroku.

Co to jest natka pietruszki?

Natka pietruszki to przede wszystkim cenne źródło witaminy C, która jako przeciwutleniacz zapobiega procesom starzenia, oprócz tego jest aktywatorem wielu enzymów oraz wspomaga wchłanianie żelaza i wapnia. Natka pietruszki to również źródło prowitaminy A, czyli betakarotenu.

Czy natka pietruszki ma dużo żelaza?

Soki na anemię z natką pietruszki to przede wszystkim żelazo, tak cenne przy anemii – zawartość żelaza w natce pietruszki to ponad 6 mg w 100 g.

Jakie witaminy są w natce pietruszki?

Pamiętaj jednak, że temperatura i długotrwałe przechowywanie zabiera część witaminy C zawartej w natce, dlatego najzdrowsza jest pietruszka surowa. Pomaga w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. 100 g natki to aż 5g żelaza, a obecność witaminy C i kwasu foliowego sprawia, że jest ono dobrze przyswajalne.

Co można zrobić z natki pietruszki?

Dlaczego warto jeść natkę pietruszki?

Pomoże w oczyszczeniu organizmu, jest moczopędna i warto stosować ją, kiedy cierpimy na kamicę moczową. Dzięki swoim składnikom jest również przydatna w leczeniu anemii, wzmacnia też odporność organizmu. Spożywanie natki pietruszki poprawi trawienie pokarmów i pomoże w problemach jelitowych.

Czy sok z natki pietruszki jest zdrowy?

Picie soku z natki pietruszki dostarcza do codziennej diety mnóstwo niezbędnych mikro- i makroelementów oraz witamin. Zapobiega nadmiernemu rozrostowi flory bakteryjnej w jamie ustnej, odświeżając oddech lepiej niż mięta. Korzystnie wpływa na stan cery oraz krzepliwość krwi, a także stymuluje procesy krwiotwórcze.

Czy natka pietruszki oczyszcza organizm?

ODTRUWA, OCZYSZCZA, ODKAŻA – PIETRUSZKA. Pietruszka ze względu na swój bogaty skład oczyszcza krew z toksyn. Dzięki temu organizm zaczyna wydolniejszą i sprawniejszą pracę.

Czy gotowana pietruszka jest zdrowa?

Pietruszka zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg moczowych. Dzięki temu neutralizuje wzdęcia oraz bóle brzucha. Poprzez działanie rozkurczowe łagodzi bóle menstruacyjne. Wykazuje również właściwości moczopędne, które wpływają na szybsze usuwanie toksyn z organizmu [6,7].

Na co jest dobry korzeń pietruszki?

Zastosowanie właściwości pietruszki wspomaganie pracy układu trawiennego (od neutralizacji gazów po zwiększenie wydzielania soku trawiennego), oczyszczanie naszego ciała z toksyn i wspomaganie wątroby. Jest delikatnym środkiem moczopędnym; odświeża oddech i zwalcza wszelkiego rodzaju pleśniawki w ustach.

Czy natka pietruszki powoduje wzdecia?

Dzięki temu warzywo stanowi pożądany składnik diety odchudzającej (wiele źródeł zaleca uzupełnianie jej np. koktajlem z natki pietruszki, cytryny i ogórka). Co więcej, zawarte w natce substancje regulują i przyspieszają metabolizm oraz zmniejszają wzdęcia.

Czy natka pietruszki zawiera szczawiany?

Natka pietruszki zawiera szczawiany, czyli kwas szczawiowy, który w dużych ilościach może hamować przyswajanie żelaza i wapnia. W natce pietruszki jednak jest go niewiele – około 163 mg kwasu szczawiowego. W takiej ilości nie działa on toksycznie i nie wpływa na wchłanianie wapnia i żelaza.

Ile można jeść natki pietruszki dziennie?

Można jeść codziennie natkę pietruszki, ale w rozsądnych ilościach. Nie powinno się jeść więcej, niż garść natki pietruszki dziennie. Spożywanie bardzo dużych ilości pietruszki jest niebezpieczne, ponieważ może to spowodować skutki uboczne, takie jak „zmęczona krew” (anemia) oraz problemy z wątrobą lub nerkami.

Czy Natka pietruszki jest warzywem?

Natka pietruszki to niezastąpione warzywo nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez natki pietruszki tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup.