Domowa Apteczka

Jakie owoce i warzywa na grilla?

Jakie owoce i warzywa na grilla?

Owoce na grilla to świetna alternatywa dla kiełbasek, szaszłyków i karkówki. Na ruszt wrzucić możemy banany, gruszki, jabłka, ananasa czy arbuza – z grilla smakują wyśmienicie! Jeśli jeszcze nie jedliście, zachęcam do wypróbowania moich ulubionych przepisów.

Z czym podać warzywa z grilla?

Grillowane warzywa można podawać z sosami lub dipami. Świetnym pomysłem jest także zrobienie warzywnych szaszłyków.

Co wege na grilla?

Jakie warzywa na szaszłyki?

Jakie warzywa można grillować na patelni?

Jakie warzywa na grillu elektrycznym?

Jakie warzywa na szaszłyki z grilla?

Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, szalotki w ćwiartki, a łodygi szparagów podziel na 3-4 części. Pieczarki oraz pomidory zostaw w całości. Wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą i odstaw na conajmniej 20 minut.

Co można grillować na grillu?

Do grillowania świetnie nadaje się cukinia, bakłażan i papryka. Sprawdzi się również cebula, pieczarki, kukurydza oraz szparagi. Pamiętaj, aby warzywa były pokrojone na spore plastry – ułatwi to ich obracanie w trakcie pieczenia. Jeżeli lubisz różnorodność na talerzu, warto przyrządzić szaszłyki warzywne na grilla.

Jakie przyprawy do warzyw z grilla?

Dlatego też przyprawa do grillowanych warzyw będzie wartym uwagi uzupełnieniem wszelkich grillowanych potraw w stylu wege. W skład wspomnianej mieszanki wchodzą: czosnek, papryka słodka, sól, cebula, chili, kminek, oregano, natka pietruszki, rozmaryn i szałwia.

Jaki sos do warzyw z grilla?

Dużą popularnością cieszą się sosy na bazie jogurtu. Sos czosnkowy i sos miętowy to absolutnie wszechstronne i lubiane dodatki do grillowanych warzyw i mięs. Sos indyjski z dodatkiem curry świetnie podkreśli smak egzotycznych owoców morza.

Z czym pieczarki na grilla?

Pieczarki z grilla kuszą swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Można je zrobić w wersji z mięsem, lub wegeteriańskiej np. nadziewając je farszem warzywnym lub serowym. W przypadku pieczarek doskonale sprawdzi się dowolny ser żółty, który pięknie roztopi się podczas grillowania, nadając pieczarkom wyrazisty smak zapach.

Jak grillować owoce?

Miękkie owoce jak truskawki, owoce leśne, obrane kawałki banana, winogrona itp. również możesz grillować, jednak w tym przypadku należy je zawinąć w folię aluminiową tworząc rodzaj „papilotki”. Takie naczynko połóż na ruszcie i grilluj do 10 min. Serwuj z zabajone, jogurtem, jako dodatek do gofrów czy naleśników.

Jaka sałatka na grilla?

W czym marynować warzywa na grilla?

Przygotowujemy marynatę do warzyw. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, drobno posiekane zioła oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa dokładnie wymieszaj z marynatą i pozostaw na około 2-3 godziny.

Udostępnij

O autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *