Nie każdy grzyb jest jadalny, a niektóre mogą być wręcz trujące. Jak więc poznać, czy grzyb jest trujący? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie objawy może dawać trucizna grzybowa, a także jakie są najbardziej niebezpieczne grzyby.

Najlepiej sprawdzić to, przełamując kapelusz lub trzonek grzyba i smakując czubkiem języka. Gorzki smak oznacza, że grzyb nadaje się do spożycia. Zbierając grzyby, warto zwrócić uwagę także na dolną część ich kapeluszy. Te pokryte blaszkami – poza kurkami, kanią jadalną lub gąską zieloną- są trujące i lepiej ich nie spożywać.

Który z tych grzybów jest najbardziej trujący?

To muchomor sromotnikowy – najbardziej trujący organizm naturalnie występujący w Polsce. Łatwo rośnie on na mchach i korzeniach drzew liściastych, a ze względu na swój intensywny kolor – łatwo go zauważyć. Zawiera silny neurotoksyczny alkaloid o działaniu halucynogennym o nazwie muskarynę i może być śmiertelnie niebezpieczny. Owocnik jednego grzyba może zabić całą rodzinę. Jego substancje trujące są bardzo wyniszczające dla człowieka, powodują bowiem problemy z oddychaniem i koordynacją ruchów oraz mogą prowadzić do udaru mózgu i śmierci. Nasz organizm nie potrafi ich rozkładać, dlatego lepiej unikać tego grzyba.

Jaki grzyb zabija?

Z pewnością muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity i muchomor zielonawy należą do tej grupy. Wszystkie trzy te grzyby mają odmienny charakter i każdy może powodować śmierć człowieka w bardzo krótkim czasie. Zasłonak rudy oraz zasłonak brodaty to dwa inne trujące grzyby, które również mogą być śmiertelnie niebezpieczne.

Po jakim czasie działają trujące grzyby?

Po zjedzeniu grzybów następuje ich trawienie w przewodzie pokarmowym. Trującym związkiem jest Termetropina, która po wejściu do organizmu ulega podziałom na mniejsze cząsteczki i rozprowadza się po całym ciele. Najszybciej atakuje nerki, wątrobę i układ nerwowy.

Czy suszonymi grzybami można się zatruć?

Na szczęście nie, ponieważ sromotnika nie można ususzyć. Niestety inne metody obróbki termicznej (smażenie, gotowanie) tej toksyny nie likwidują.

Jak sprawdzić czy grzyby są trujące podczas gotowania?

Cebula ma pociemnieć, gdy grzyb jest niejadalny? Nic bardziej mylnego! To jest taki sam mit, jak słynna próba ze srebrną łyżeczką. Po prostu nie da się uogólnić w ten sposób, czy dany rodzaj grzyba będzie trujący po ugotowaniu. Nawet jeśli rośnie on w lasach pełnych trujących owocników. Możemy więc gotować dowolne warzywo z dowolnym grzybem i mieć całkowitą pewność, że nic się nam nie stanie podczas gotowania. Warto jednak pamiętać o tym, że istnieje wiele gatunków grzybów, które zmieniają barwę po ugotowaniu – od żółtawej do ciemnobrązowej. Dlatego też warto je dokładnie sprawdzać przed ich spożyciem.

Gdzie można sprawdzić czy grzyby są jadalne?

Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarnoprzechowują w specjalnych pojemnikach epidemiologicznej, w które

dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące. Jadalność i trującość wielu gatunków bardzo podobnych do siebie grzybów może się różnić. Dlatego też warto udać się na takie badanie – specjalista posiada bowiem odpowiedni sprzęt i doświadczenie.

Po jakich grzybach można umrzec?

Do ok. 90% śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce powodują dwa gatunki muchomorów: zielonawy i jadowity. Trzeba pamiętać, że istnieje wiele gatunków grzybów powodujących śmiertelne zatrucia, oraz jeszcze liczniejsza grupa grzybów lżej trujących. Zielonawy muchomorek to najbardziej oczywisty przykład takiego grzyba – intensywnie żółty kapelusz, który można pomylić ze słonecznikiem lub koniczyną. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, a jedzenie dużej ilości owocników prowadzi do śmierci. Innym groźnym grzybem jest masłak leśny – posiada on białawy kapelusz i czerwonobrązowe plamy na nim. Warto poznać te dwa podstawowe typy grzybów, aby uniknąć śmiertelnego zatrucia się nimi.

Ile trzeba zjeść trujących grzybów żeby się zatruć?

To pytanie często staje się przed lekarzami, którzy udzielają pomocy. Oczywiście wszystko zależy od gatunku grzyba i indywidualnej tolerancji na jego substancje czynne. Najłatwiej się zatruć muchomorem sromotnikowym – wystarczy 50 gram tego grzyba. Jest on bardzo trujący i dla większości osób pozbawiony smaku i zapachu. Zjadanie takich ilości może być łatwe, szczególnie jeśli dziecko ma do czynienia ze ślimakami. W celu uniknięcia takiego scenariusza konieczna jest edukacja przede wszystkim rodzin oraz poszerzeniu wiedzy o tego typu grzybach każdemu, kto spaceruje lub bierze udział w lekcjach biologii czy ekologii w szkole.

Jaki jest najgroźniejszy grzyb na świecie?

Poison fire coral, który produkuje toksyny, które przedostają się do organizmu człowieka przez skórę. Dotknięcie grzyba może spowodować zapalenie skóry i poważne problemy zdrowotne.