Kolokazja jadalna jest uprawiana przemysłowo z uwagi na bogate w skrobię bulwy, zwane taro lub dasheen, osiągające wagę 4 kg, a także młode liście, które po ugotowaniu są jadane jako jarzyna.

Co to jest Kolokazja krzyżówka?

Kolokazja jadalna, taro (Colocasia esculenta) – gatunek rośliny z rodziny obrazkowatych (Araceae). Ma liczne synonimy: eddo, taro, kolokazja, kleśnica, kleśniec jadalny, kleśnica jadalna. Preferuje tereny podmokłe.

Jak smakuje Kolokazja?

Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować kolokazji jadalnej, pewnie zastanawiasz się, jak smakuje? Młode liście po obróbce termicznej mają delikatny, lekko orzechowy smak. Z kolei pieczone bulwy zagęszczają potrawę i porównywane są do pieczonych kasztanów jadalnych.

Co to taro jak smakuje?

Miąższ taro jest biały z niewielkimi fioletowymi plamkami. Smak taro należałoby okreslić jako delikatny, z nutą orzechową, porównywalną z kasztanami wodnymi z mącznym posmakiem. Kolokazja jadalna stanowi alternatywę dla ziemniaków: cechuje się dobrą absorpcją płynów, świetnie sprawdza się w gulaszach.

Jaka ziemia do Kolokazji?

Stanowisko powinno być zaciszne, osłonięte przed wiatrem, który może przecież z łatwością porwać lub złamać ogromne liście. Gleba powinna być bogata w minerały i próchnicę oraz być przepuszczalna, ponieważ korzenie tych roślin potrzebują dostępu powietrza.

Jak posadzic Kolokazje?

Przemrożone liście ściąć i wyjąć bulwę. Obmyć, zaprawić w Kaptanie i przechować do wczesnej wiosny w temperaturze nie niższej jak 10 0C lecz nie wyższej jak 13 0C. Tak przechowane bulwy posadzić wiosną od nowa. Nie trzeba będzie zwiększać doniczki, wystarczy ta sama i świeża ziemia.

Jak wygląda Kolokazja?

Kolokazja jadalna to bylina, która osiąga maksymalnie 1,5 m. Posiada zgrubiałą łodygę w części podziemnej, tworzy dużą podziemną bulwę o wyraźnie widocznych i ułożonych pierścieniowato bliznach poliściowych, a także kłącza o barwie od białej lub żółtawej po fioletową i ciemnoszarą.

Czy Kolokazja jest trująca?

Nazwa łacińska: Colocasia spp. Rośliny zawierają specjalne komórki (idioblasty) wewnątrz których obecne są toksyczne związki w postaci galaretowatej substancji.

Co to jest taro warzywo?

Taro to warzywo korzeniowe, powszechne w uprawie na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Ma charakterystyczny biały miąższ nakrapiany fioletowymi plamkami. Jego smak to połączenie ziemniaków i słodkich kasztanów oraz wanilii. Taro jest bogate w skrobię i lekkostrawne.

Jak wyhodować Alokazje z bulwy?

Jednym ze sposobów jest umieszczenie bulw w perlicie z wodą. Pierwsze bulwy Alokazji Silver Dragon umieściliśmy w szklance z cienkimi ścianami, wypełnionej do połowy perlitem i wodą. Ustawiliśmy naczynie na kaloryferze i codziennie kontrolowaliśmy stan wody.

Jak przyrządzić taro?

Umyte bulwy taro zalewamy osoloną gorącą wodą i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy wodę i ponownie gotujemy 10 minut. Ugotowane, ostudzone bulwy obieramy ze skóry i kroimy w grubsze plastry.

Jakie kwiaty można jeść?

Ponadto do spożycia nadają się między innymi: goździki ogrodowe, chaber bławatek, fiołek wonny, pelargonia, rumianek, hibiskus, koniczyna łąkowa czy kwiaty czosnku.