Jak jeść karczochy?

Najsmaczniejsze są nieduże, młode karczochy. Po ugotowaniu można zjeść je liść po liściu, aż dojdziemy do dna, czyli serca karczocha. Jest ono najbardziej delikatną, najlepszą jego częścią. Karczochy można smażyć, piec, gotować, a także grillować.

Czy Karczoch jest gorzki?

Na koniec warto wspomnieć jak właściwie smakuje karczoch – ma lekko gorzki aromat, który świetnie komponuje się z różnego rodzaju przyprawami.

Co jest karczoch?

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) jest byliną z rodziny astrowatych. Uważa się, że pochodzi z regionu Basenu Śródziemnomorskiego i Etiopii. Należy do roślin, której łodygi mogą osiągać do nawet 2 m wysokości. Część jadalną karczocha stanowią mięsiste dna kwiatowe i dolna część kielicha.

Czy karczochy są dobre?

Oprócz cynaryny i inuliny liście karczocha zwyczajnego to dobre źródło: flawonoidów, garbników, witamin (np. witaminy C, niacyny, prowitaminy A), minerałów (m.in. magnezu, potasu, wapnia, fosforu i żelaza).

Czy karczochy można jeść na surowo?

Karczochy można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Gotuje się je około 30–40 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cytryny, liścia laurowego i czosnku.

Co jest jadalne w Karczochu?

Zewnętrzne liście (zwane „przylistkami”) pąka mają kolce na końcach, więc trzeba się nieco napracować by dostać się do jadalnych części: delikatnych liści wewnętrznych oraz mięsistego serca. Jadalna jest również wewnętrzna część łodygi.

Co z karczochem?

Jak obrać karczocha?

Układamy karczoch na desce. Łodyżkę odcinamy tak by zostało jakieś 2-3 cm i usuwamy jak przy szparagach jej zewnętrzną skórkę. Następnie odcinanamy czubek kwiatu, mniej więcej na 3 /4 wysokości. Odrywamy zewnętrzne liście, aż odłamane liście staną się delikatne i jasnozielone.

Zobacz również:  Jak zrobić Wypalarke Lichtenberga?

Jak zrobić karczochy gotowane?

Ustaw koszyk do gotowania na parze i upewnij się, że woda do niego nie dosięga. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Postaw karczochy w koszyku, przypraw solą i skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przykryj garnek i gotuj przez około 35-50 minut, aż spód karczochów stanie się miękki.

Jak zrobić karczochy w zalewie?

Odetnij zewnętrzne liście i wszystkie ostre części karczocha. Karczochy włóż do wody z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W garnku umieść oliwę z oliwek, dodaj rozmaryn, sól, pomidory w całości, ocet i rozgnieciony czosnek. Dodaj karczochy przekrojone na pół.

Czy Karczoch jest warzywem?

Karczochy to warzywo, które ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Docenili je jako piewsi mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, skąd karczochy pochodzą. Karczochy już w starożytności były lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe.

Jak jeść grillowane karczochy?

Podgotowane karczochy pieczemy kilka minut z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni grillowej lub grillu. Podajemy np. z majonezem, sosem aïoli (przepis poniżej) lub musztardowym winegretem.

Co zrobić z karczochami z puszki?

Jak wygląda warzywo karczoch?

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus), zwany artyszokiem, należy do rodziny astrowatych i pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu przypomina oset, lecz w smaku przywodzi na myśl szparagi. Roślina ta jest ciepłolubna, więc uprawia się ją głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Francji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *