Z jednego dorosłego strusia można uzyskać średnio 35-36 kg mięsa, 1,2-1,5 m2 skóry, 5 kg tłuszczu, 4,5 kg podrobów jadalnych, 2 kg piór.

Jak smakuje mięso ze strusia?

Jak smakuje strusie mięso? Strusina z wyglądu przypomina wołowinę – ma podobną, intensywnie czerwoną barwę. Jej smak również można porównać z dobrym jakościowo mięsem wołowym, jest jednak od niej znacznie delikatniejsza i bardziej krucha. Ma słodkawy smak i jest soczysta.

Jak przyrzadzic mięso że strusia?

Przed pieczeniem mięso ze strusia należy lekko podsmażyć ze względu na to, że ma ono niewielką zawartość tłuszczu. Na 500 g strusiny zakłada się 15 minut pieczenia w piekarniku w 150-170 stopniach. W trakcie pieczenia warto często polewać mięso jego własnym sosem. Mięso z ud strusia najlepiej sprawdza się jako pieczeń.

Jak zrobić stek że strusia?

Mięso marynować około 4 godzin. Stek gillować na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu 4 min z jednej strony, następnie zmniejszyć ogień i grillować 5 min z drugiej strony. Podawać z sosem jogurtowo – czosnkowym.

Ile kosztuje strusia?

Te wielkie ptaki nie należą do najtańszych – nie ma w tym nic nadzwyczajnego, bowiem nie jest to powszechnie występujący w Polsce gatunek. Cena strusia hodowlanego to około 1200 zł! Właśnie tyle kosztuje pisklę pochodzące z renomowanej farmy.

Ile kosztuje udko strusia?

Mięso strusia Mięso klasy premium kosztuje 80-110 zł netto na rynku gastronomicznym, w detalu około 120zł/kg. Jaja natomiast 50-100 zł/szt w zależności od sezonu. – Jedynym znaczącym producentem na polskim rynku jest nasza firma. Zdarzają się małe lokalne hodowle, ale produkujące raczej na potrzeby konkretnego biznesu.

Gdzie można kupić mięso strusia?

Oferta. Strusia Kraina & Mobax specjalizuje się w produkcji mięsa strusiego. Jednak w naszej ofercie znajdziecie Państwo też inne produkty związane z naszą branżą, takie jak: jaja strusie, galanteria skórzana i wydmuszki z jaj strusich.

Gdzie sprzedać strusie?

Strusia Kraina prowadzi największy skup strusi w Polsce. Jeśli poszukują Państwo skupu strusi rzeźnych – zachęcamy do kontaktu. Jesteśmy otwarci na zbudowanie stałej współpracy.

Czy można jeść mięso strusia?

Tak – mięso strusia można jeść na surowo.

Czy opłaca się hodować strusie?

Hodowla dla zysku zaczyna być więc opłacalna dopiero od ok. 100 szt. Jednak większość osób, które utrzymują strusie, robi to raczej w celach hobbystycznych i dla ewentualnego zysku ze sprzedaży jaj. Za jedno strusie jajo trzeba zapłacić od 50 do nawet 100 zł.

Jak długo rośnie Struś do uboju?

Celem odchowu strusi rzeźnych jest uzyskanie ptaków o dużej masie ciała: 90 – 120 kg, którą powinny osiągnąć pomiędzy 8 a 12 miesiącem życia (fot.

Ile waży strusie?

Ile kosztuje mięso z kangura?

Mięso kangura zaliczane jest do egzotycznej dziczyzny o walorach smakowych, które doceniają smakosze oryginalnych smaków na całym świecie. Dzisiaj sam możesz sprawdzić dlaczego. Cena PLN za 100 g: 16,74.

Co można zrobić ze strusia?

Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry.