Dziki czosnek, czyli czosnek niedźwiedzi: właściwości




Dziki czosnek to czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L) porastający nieużytki, bagna i mokradła w Europie Środkowej. Od kilku lat przyprawa ta, nadająca charakterystycznego smaku i aromatu, jest wykorzystywana chętnie i doceniana z powodu swoich niesamowitych właściwości – także zdrowotnych. Oto one.

Dziki czosnek – uniwersalny lek

Już w średniowieczu czosnek niedźwiedzi był uważany za wysokiej jakości składnik, który ma właściwości lecznicze. Stosowano go w szerokim zakresie, dlatego był uprawiany już tysiące lat temu.

dziki czosnek

Od pewnego czasu czosnek niedźwiedzi zyskuje na nowo uznanie. Stosowany jest w wielu kuchniach, ponieważ ma podobne właściwości co klasyczny czosnek, ale również kilka dodatkowych. Dziki czosnek oczyszcza organizm i wzmacnia odporność.

Dzięki wysokiej zawartości związków siarki (badania wykazały, że dziki czosnek posiada tej substancji szczególnie dużo) czosnek niedźwiedzi pozwala usunąć toksyny. Składnik ten wspomaga wątrobę w oczyszczaniu i działa odtruwająco. Szczególnie starannie usuwa nikotynę i metale ciężkie.

Dziki czosnek wspomaga organizm w produkcji immunoglobulin, przeciwciał, które wspomagają organizm w walce z infekcjami, odpowiada za szybką i skuteczną odpowiedź odpornościową. Podczas infekcji czosnek działa jak naturalny antybiotyk oraz składnik przeciwzapalny.

Wykazano również, że czosnek dziki świetnie radzi sobie z usuwaniem wirusów, bakterii i drożdżaków Candida. Można go również stosować przeciwko pasożytom układ pokarmowego – tasiemcom, owsikom, glistom.

Jest też inna korzyść –  czosnek niedźwiedzi dostarcza sporej ilości łatwo przyswajanego żelaza, niepowodujących żadnych skutków ubocznych, co często zdarza się w przypadku farmakologicznych preparatów.

Czosnek niedźwiedzi to również silny antyutleniacz, który chroni przed uszkodzeniami komórek i przed postaniem problemu nowotworowego.

Poza tym dziki czosnek:

  • wzmacnia serce,
  • usprawnia pracę układu krwionośnego,
  • obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi,
  • dba o dobry stan tętnic i żył,
  • zapobiega miażdżycy,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, zawału serca,
  • odpowiada za prawidłową budowę chrząstek stawowych,
  • jest świetny na reumatyzm,
  • poprawia funkcjonowanie narządu ruchu,
  • wspomaga trawienie,
  • zwiększa wydzielanie żółci,
  • wspomaga pracę jelit,
  • zapobiega wzdęciom.

Dziki czosnek a klasyczny czosnek

Dziki czosnek ma podobne właściwości jak klasyczny czosnek. Jego dodanie do menu niesie jednak dodatkowe korzyści. Jest również wolne od wad – czosnek niedźwiedzi jest łatwiejszy w trawieniu, a dodatkowo nie powoduje przykrego zapachu z ust.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Czosnek niedźwiedzi dodaje się pod koniec gotowania. Gdy już wsypiemy go do potrawy, należy dbać o to, by danie gotowało się powoli na niewielkim ogniu i krótko. Wszystko po to, by dziki czosnek nie stracił swoich zdrowotnych właściwości.

dziki czosnek

Przyprawę tę można stosować do wielu dań, również bez obróbki termicznej.:

  • sosów,
  • mięs,
  • kanapek,
  • jajecznicy,
  • sałatek

Dużą popularnością cieszy się pesto z dzikiego czosnku, które pozwala na dłużej zachować optymalne właściwości przyprawy. Wystarczy połączyć dziki czosnek, oliwę z oliwek i sól.

Smacznego i na zdrowie!

Kategorie: Właściwości ziół

Tagi: ,,