Hyzop na kaszel Hyzop ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i wykrztuśne, dzięki czemu łagodzi wszelkie schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych, takie jak przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc oraz astma oskrzelowa, a także wspomaga układ odpornościowy.

Jak smakuje hyzop?

Hyzop pochodzi z Europy Południowej, rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, zwłaszcza na Bałkanach i w Turcji. Wąskie, ciemne zielone liście hyzopu mają aromat miętowy, charakteryzują się silnym, gorzkim smakiem, który jest przenikliwy i trwały.

Jak wygląda hyzop lekarski?

Hyzop lekarski to niski półkrzew dorastający do 30 cm wysokości. Tworzy cienkie, kanciaste, wzniesione łodygi pokryte drobnymi lancetowatymi liśćmi. Hyzop kwitnie od lipca do sierpnia. Zebrane w kątach liści drobne kwiaty są białe, liliowe lub fioletowe.

Co zrobić z hyzopu?

Ścinamy górne łodyżki i kwitnące wierzchołki hyzopu w drugim roku wegetacji, na początku kwitnienia. Suszymy je na powietrzu, pod zadaszeniem, w przewiewie, związane w pęczki i powieszone. Po wysuszeniu obrywamy liście i kwiaty. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku szklanym lub metalowym.

Na co pomaga Krwawnik pospolity?

W medycynie krwawnik wykorzystywany jest przede wszystkim przy schorzeniach związanych z układem pokarmowym. Pobudza trawienie, pomaga przy zaburzeniach i nieżytach tego przewodu. Posiada właściwości ograniczające krwawienia wewnętrzne i zewnętrzne. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, przyspiesza gojenie ran oraz oparzeń.

Kiedy zbieramy hyzop?

Surowcem zielarskim jest ziele hyzopu. Zbiera się je na początku lub w pełni kwitnienia (czerwiec-wrzesień). Ścina się na wysokość 15 cm nad ziemią, tak żeby zostawić zawiązki z których wyrosną nowe pędy.

Czy Lukrecja to roślina?

Lukrecja (Glycyrrhiza L.) to roślina z rodziny bobowatych. Jej nazwa pochodzi od greckich słów glykis – „słodki,” i rhiza – „korzeń”. Początkowo nazywana była „słodkim drzewem” lub „korzeniem słodzeniowym” ze względu na szczególnie słodki smak.

Kiedy przycinać hyzop?

Najlepiej jest przycinać go zaraz po przekwitnięciu, żeby utrzymał ładny, zwarty kształt. Ponieważ dobrze znosi przycinanie, można wykorzystać go jako roślinę na obrzeże naszego ogrodu. Można sadzić go także blisko tymianku, będą wtedy uzupełniały się zapachem.

Kiedy zbieramy hyzop?

Surowcem zielarskim jest ziele hyzopu. Zbiera się je na początku lub w pełni kwitnienia (czerwiec-wrzesień). Ścina się na wysokość 15 cm nad ziemią, tak żeby zostawić zawiązki z których wyrosną nowe pędy.

Czy hyzop to bylina?

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) to bylina lub półkrzew z rodziny jasnowatych (Lamiaceae).

Kiedy sadzimy hyzop?

Najczęściej uprawia się hyzop z nasion, a starsze rośliny można również dzielić. Nasiona sieje się wprost do gruntu w kwietniu w rzędy co 40 cm, w ilości 4-6 g na 10 m2. Nasiona przykrywa się centymetrową warstwą gleby. Hyzop wymaga słońca i gleby bogatej w wapń.

Czy Lukrecja to roślina?

Lukrecja (Glycyrrhiza L.) to roślina z rodziny bobowatych. Jej nazwa pochodzi od greckich słów glykis – „słodki,” i rhiza – „korzeń”. Początkowo nazywana była „słodkim drzewem” lub „korzeniem słodzeniowym” ze względu na szczególnie słodki smak.