Pyłek pszczeli są to, zbierane przez pszczoły, męskie komórki rozrodcze kwiatów. Stąd też pyłek pszczeli znany jest również pod inną nazwą, a mianowicie pyłku kwiatowego. Pierzga pszczela jest natomiast przetworzonym pyłkiem kwiatowym, jednak przetworzonym nie przez człowieka, a przez pszczoły w warunkach ula.

Czy Propolis to to samo co pierzga?

O ile o propolisie mogłeś już co nieco słyszeć, to pierzga wciąż stanowi nowość. Powoli jednak wychodzi z cienia i jest coraz bardziej doceniana przez miłośników naturalnych produktów. To pszczeli pokarm, który – pozbawiony dostępu powietrza – fermentuje i nasyca się wartościami odżywczymi i witaminami.

Czy pierzga to to samo co pyłek pszczeli?

Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli, który ma inną budowę i lepszą przyswajalność na poziomie 80% dzięki między innymi fermentacji mlekowej i pozbyciu się otoczki z błonnika jaka występuje na pyłku. Czysty pyłek pszczeli, otoczony przez otoczkę z błonnika objawia się przyswajalnością na poziomie 20%.

Czym się różni Propolis od kitu?

Propolis, czyli kit pszczeli, to lepka, gęsta substancja, wykorzystywana przez pszczoły do wyściełania wnętrza ula, co pozwala na uszczelnienie i wzmocnienie jego konstrukcji. Propolis chroni także ul przed patogenami – bakteriami, grzybami i wirusami.

Czy propolis to to samo co pyłek pszczeli?

Skład propolisu różni się w zależności, od pory roku, składników użytych do jego produkcji, przez pszczoły oraz temperatury. Wśród jego głównych składników należy jednak wymienić żywice roślinne, woski, polifenole i pyłek kwiatowy.

Czym się różni pyłek kwiatowy od pszczelego?

Zależność pomiędzy pyłkiem kwiatowym a pyłkiem pszczelim jest prosta. Pyłek kwiatowy to pyłek znajdujący się wewnątrz kwiatów roślin. Staje się on pyłkiem pszczelim w momencie, w którym jest zebrany przez pszczoły, zmieszany przez nie z nektarem oraz śliną i przetransportowany do ula w postaci obnóży pyłkowych.

Co to jest pierzga i propolis?

Pierzga nazywana również „chlebem pszczelim” to pyłek kwiatowy wzbogacony o miód i wydzielinę gruczołów ślinowych pszczół. Przy braku dostępu tlenu ulega fermentacji mlekowej, która go konserwuje i czyni łatwiej strawnym. Pierzga jest źródłem kwasu mlekowego i witaminy K, białka, aminokwasów, enzymów, węglowodanów.

Czy pierzga jest szkodliwa?

Pierzgi nie powinny zażywać osoby, które są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego. Pierzga jest produktem bezpiecznym i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Czy pierzga pomaga w odchudzaniu?

Lista zalet pierzgi jest długa: wspiera przemianę materii, przyspieszając metabolizm. usprawnia pracę jelit i wspomaga rytm wypróżnień zawiera lecytynę, dzięki czemu pomaga spalać kalorie, zwłaszcza te z węglowodanów.

Po co pszczołom pierzga?

Pierzga jest podstawowym pożywieniem pszczół. Ma ona postać twardych grudek o nieregularnych kształtach. W jej skład wschodzą: miód, ślina i pyłek kwiatowy, które przygotowują pszczoły. Owady przenoszą pierzgę na odnóżach do ula i tam zaczyna dojrzewać i fermentować.

Jaki smak ma pierzga?

Pierzga ma specyficzny, lekko kwaskowaty smak. Nie jest tak słodka jak miód. Powinna być spożywana w dawkach nieprzekraczających trzy łyżeczki dziennie.

Ile kosztuje 1 kg pyłku pszczelego?

Pyłek pszczeli z tegorocznego zbioru jest dostępny w cenie 59,90 zł za kilogram.

Do czego stosuje się pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych, ponieważ skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Dodatkowo wyciąg z pyłku kwiatowego ma silne działanie przeciwbakteryjne. Kolejną cenną właściwością tego produktu jest działanie przeciwmiażdżycowe.

Czy pierzgę można zmielić?

Pyłek i pierzgę trzeba będzie zmielić – możesz to zrobić w zwykłym młynku, w Termomixie (i dowolnym termo-mikserze), blenderze kielichowym lub wszystkim, co ma szybko wirujące ostrze. W ostateczności, możesz zaopatrzyć się w czystą deskę do krojenia i ostry nóż – i posiekać samodzielnie pyłek i pierzgę.

Jaki pyłek pszczeli jest najlepszy?

Polecamy jednak kupować pyłek bezpośrednio od pszczelarzy lub w wyspecjalizowanych sklepach pszczelarskich. Zaopatrując się w pyłek właśnie od pszczelarzy lub w sklepach pszczelarskich mamy największą gwarancję tego, że otrzymamy najwyższej jakości, najświeższy produkt, niemalże bezpośrednio z ula.

W jakiej cenie jest pierzga?

100 g pierzgi pszczelej można nabyć w cenie 100 g. 250 g pierzgi kosztuje 65 zł. W przypadku zakupu większych ilości pierzgi – 1 kg, 10 kg czy 20 kg – cena jest nieco niższa: 1 kg kosztuje 250 zł, 10 kg – 2400 zł a 20 kg – 4760 zł.

Jak rozpoznać pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli może mieć kolor od jasnożółtego (pyłek gryki) po czarny (pyłek maku), w zależności od jego pochodzenia. Również skład chemiczny poszczególnych pyłków roślin jest bardzo zróżnicowany. Zawiera różne grupy związków chemicznych.

Co można zrobić z pierzgi?

Zmielona pierzga świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym w towarzystwie borówek. Można także ją dodać do białego serka przyrządzonego ze śmietaną w formie twarożku.

Ile kosztuje propolis?

Propolis – kit pszczeli – naturalny – 100g. Cena jednostkowa : 500,00 zł / kg. Waga wysyłkowa ok.: 0.15 kg.

Czy można podrobić pyłek pszczeli?

Z tego co się już dowiedziałem – pyłku „podrobić” nie można.

Czy pierzga jest szkodliwa?

Pierzgi nie powinny zażywać osoby, które są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego. Pierzga jest produktem bezpiecznym i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Co to jest pierzga i do czego służy?

Pierzga wzmacnia i regeneruje organizm, dlatego jest polecana w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach. Przyjmuje się ją także w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy niedoborze witamin i składników mineralnych.

Jak rozpoznać prawdziwą pierzgę?

Pierzga ma formę grudek o ciemnobrązowej barwie i nieregularnym kształcie. Nie jest tak kulista, jak pyłek, ma też dużo twardszą konsystencję. Często wskazuje się na mniej przyjemnym smak, który opisywany jest jako bardziej żywiczny, kwaskowaty – można go nieco zamaskować, stosując np. pierzgę w miodzie.

Jak długo można stosować pierzgę?

Dawkowanie pierzgi Najlepiej spożywać ją dwa razy dziennie – rano na czczo i wieczorem przed snem. Można zażywać ją również trzy razy dziennie, 1-2 godziny po posiłku. Kuracja lecznicza pierzgą powinna trwać co najmniej kilka miesięcy.