Ekstrakt z krokosza barwierskiego Jest to związek z grupy flawonoidów o silnych właściwościach barwiących, potocznie zwany czerwienią hiszpańską. W codziennym użyciu, kwiat krokosza barwierskiego najczęściej stosowany jest w postaci naparu.

Jak wygląda Krokosz?

Carthamus tinctorius, bo taka jest łacińska nazwa krokosza barwierskiego, jest rośliną jednoroczną, która swoim wyglądem przypomina nieco znane wszystkim astry. Kwiaty są koloru żółtopomarańczowego albo pomarańczowe z lekką domieszką czerwieni.

Jak stosować olej z krokosza?

Zaleca się, aby doustnie przyjmować ok. 15 ml tego produktu dwa razy na dobę. Możemy pić go zarówno samodzielnie, jak i wykorzystać go jako dodatek do potraw. Jako że olej z krokosza barwierskiego jest tłoczony na zimo, nie nadaje się do smażenia oraz gotowania.

Czym jest Krokosz?

Krokosz barwierski lub inaczej szafran łąkowy to kwiat, który od lat występuje w polskiej kuchni. Dzięki kartaminie zawartej w płatkach kwiatów roślina ta była i jest wykorzystywana jako przyprawa i barwnik spożywczy. Zastępowano nią szafran, stąd jej druga nazwa.